Gezond recept voor in de bedrijfskantine

Gezond recept voor in de bedrijfskantine

Vega lunchbowl met pittige falafel met gegrilde groente, zilvervliesrijst, hummus en yoghurtdressing

Steeds meer mensen eten helemaal vegetarisch of staan open voor vegetarische opties. Vegetarisch eten hoeft niet te betekenen dat je een saaie maaltijd voor je hebt natuurlijk. Deze vega lunchbowl met pittige falafel en gegrilde groente bewijst dat wel. Een heerlijke gezonde, en vullende, vegetarische lunch die er ook nog een optisch aantrekkelijk uitziet!

Onderstaande recept is voor 20 personen. Dat moet voldoende zijn voor bijna iedere bedrijfskantine!

Ingrediënten falafel:

  • 5 kg kikkererwten
  • 10 uien
  • 25 teentjes knoflook
  • 5 bosjes koriander
  • 5 bosjes peterselie
  • 5 rode pepers
  • 30 gram komijnpoeder
  • 30 gram kurkuma
  • 5 theelepels bakpoeder
  • 5 theelepels zout
  • Olie om in te frituren

Gegrilde groente:

  • 5 courgettes
  • 5 aubergines
  • 5 rode paprika’s

Overige ingrediënten:

  • 1200 gram zilvervliesrijst
  • 20 eetlepels hummus
  • 1 kilo feta
  • 2 stuks ijsbergsla
  • Olijfolie
  • Paprikapoeder

Voor de dressing:

  • 1 liter volle yoghurt
  • 10 teentjes knoflook
  • 60 ml olijfolie
  • 40 gram gedroogde dille
  • 5 theelepels zwarte peper

Voorbereiding:

De kikkererwten 48 uur laten weken. Het is ook mogelijk om kikkererwten uit blik te gebruiken maar daardoor wordt de falafel iets zachter en vochtiger en zal er wellicht wat meel toegevoegd moeten worden om de balletjes mooi stevig te krijgen.

  • Kook de zilvervliesrijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Vervolgens laat je de rijst afkoelen maar niet ijskoud worden.
  • Snipper de uien.
  • Verwijder de zaadlijsten van de rode pepers en snij ze in fijne reepjes.
  • Hak de bosjes koriander en peterselie fijn.
  • Was de verschillende groentes en snijd de courgettes, de aubergines en de paprika’s vervolgens in gelijkmatige stukken.
  • Snijd de ijsbergsla in smalle reepjes
  • Laat de feta goed uitlekken en verbrokkel het in kleine stukjes.

Bereiding falafel:

Laat de kikkererwten goed uitlekken en pureer de uitgelekte kikkererwten samen met de rest van de ingrediënten. Het moet een smeuïge massa worden. Als het te droog is kan er wat vocht toegevoegd worden, als het te nat is kun je een klein beetje bloem toevoegen.

Vorm mooie balletjes van de falafel ter grootte van een pingpongbal, ga uit van een stuk of 5 per persoon.

Frituur de balletjes tot ze goudbruin en lekker knapperig van buiten zijn. Daarna even laten uitlekken zodat overtollige olie niet in de bowl terechtkomt.

Bereiding gegrilde groentes:

Bestrijk met een kwastje de schijven courgette en aubergine met wat olijfolie. Strooi er daarna een beetje paprikapoeder op. Hierna kunnen de schijven op de grill gelegd worden tot ze zacht geworden zijn en grillstrepen gekregen hebben. De paprika kan zo op de grill!

Bereiding yoghurtdressing:

Pers de teentjes knoflook uit.
Doe alle ingrediënten samen met de yoghurt in een kom en meng alles goed door elkaar.
De dressing kan apart geserveerd worden of sprenkel een eetlepel van de dressing over iedere bowl heen.

Samenstelling bowl:

Schep de gekookte zilvervliesrijst in de kommen. Hierna worden de in schijven en stukken gesneden gegrilde groente langs de randen van de kom geplaatst. Ook de in reepjes gesneden ijsbergsla krijgen daar een plek. Het mooiste effect bereik je als de verschillende groentes zo verdeeld zijn dat er kleurcontrasten ontstaan. De falafel komt in het midden van de bowl te liggen. Falafel kan in principe warm of koud gegeten worden maar zorg dat het niet té koud is. Hetzelfde geldt voor de zilvervliesrijst en de gegrilde groentes. Daarna schep je per bowl 1 eetlepel hummus op de falafelballetjes. Vervolgens strooi je op deze ingrediënten de gebrokkelde feta en eventueel de yoghurtdressing. Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *