Onthulling portret Willem-Alexander en Máxima voor raadszaal gemeente Heerenveen

Eerste officiële handeling de nieuw geïnstalleerde burgemeester Tjeerd van Zwan van de Gemeente Heerenveen is de onthulling van het portret van Willem-Alexander en Máxima op maandag 30 juni a.s.

 

De gemeenteraad van de Gemeente Heerenveen heeft Tjeerd van Zwan voorgedragen als burgemeester van Heerenveen. Van der Zwan is op dit moment waarnemend burgemeester. Dat waarnemerschap komt door de gemeentelijke herindeling per 1 januari 2014. Installatie en beëdiging van Van der Zwan staan gepland voor 30 juni 2014 tijdens een openbare raadsvergadering.

 

De eerste officiële handeling van de nieuw geïnstalleerde burgemeester zal zijn de onthulling van een portret van Willem-Alexander en Máxima dat een plek krijgt in de Raadszaal van het gemeentehuis. Dit portret is in opdracht gemaakt door kunstenares Aline Sprokkereef en door bemiddeling van galerie ZoFier uit Nieuweschoot tot stand gekomen.

 

‘Ter gelegenheid van troonswisseling in april 2013 hebben wij in het najaar van 2013 een verkiezing uitgeschreven voor inwoners van Friesland. De Friezen mochten kiezen welk portret van Willem-Alexander, al dan niet met Máxima, in het provinciehuis zou komen te hangen. Het winnende portret van het koningspaar gemaakt door Aline Sprokkereef is inmiddels aan het provinciehuis overhandigd en heeft daar een mooie prominente plek gekregen’, aldus Alice Brouwer van Galerie ZoFier uit Nieuweschoot. ‘Ten tijde van de verkiezing is er een delegatie vanuit de gemeente Heerenveen, waaronder ook de burgemeester, in onze galerie geweest om een portret van Willem-Alexander uit te kiezen voor de raadszaal van het gemeentehuis. De keuze van deze delegatie viel ook op het schilderij van Aline Sprokkereef, maar dat had al een bestemming. De gemeente heeft ons vervolgens de opdracht gegeven een schilderij te laten maken door dezelfde kunstenares dat in de richting zou gaan van het schilderij dat in het provinciehuis hangt, maar dan wel met een paar duidelijke eigen wensen van de Gemeente Heerenveen. Dat schilderij is nu klaar en zal maandagavond 30 juni a.s. tijdens een openbare raadsvergadering in bijzijn van de Commissaris van de Koning worden onthuld’.

 

Bijgaand vindt u de foto van het schilderij dat galerie ZoFier en Aline Sprokkereef aan de provincie hebben aangeboden.

 Willem-Alexander en Maxima in Friesland-2

Met vriendelijke groet,

Galerie ZoFier

Alice Brouwer

06 31 01 40 89

Gepubliceerd: maandag 30 juni 2014

Overige nieuwsberichten

ZoFier 12½ jaar

16 november 2018 t/m 6 januari 2019

Bekijk de expositie-agenda
Alfred van Hall opent ZoFier 12½ jaar!

12½ Jaar Galerie ZoFier! Dit is gevierd op zondag 18 november met de...

ZoFier 12,5 jaar!

18 november a.s. opening jubileum tentoonstelling  Galerie ZoFier is een...

Bekijk ons nieuwsarchief