Hindeloopen prijkt op lijst mooiste 'dorpen' van Europa

De Japanse toeristenbond, Japenese Association of Traval Agents (JATA), heeft een lijst gemaakt met de dertig mooiste dorpen van Europa. Tussen de plaatsjes Lech (Oostenrijk) en Kilkenny (Ierland) prijkt daar ineens een Nederlandse naam: Hindeloopen.

Japanse toeristen zijn erg geïnteresseerd in volkskunst. Samen met het aardewerk uit Delft en Makkum is het schilderwerk van Hindeloopen het beste bewaard. Naast het schaatsmuseum en de bijbehorende Hindelooper schildersplaats is daar 'Museum Hindeloopen'. Natuurlijk ook hier de schilderkunst, klederdracht en geschiedenis van het stadje tentoongesteld.

Tot en met halverwege maart is het museum doorgaans dicht, net als veel horecagelegenheden in de winter. Toch loont een bezoekje aan het museum, want in deze gure wintermaanden is atelier ZoFier er gevestigd.

,,Er komen hier zo'n 2500 bezoekers per maand'', zegt galeriehoudster Alice Brouwer. Ze woont sinds een paar maanden in Hindeloopen en nam de galerie mee uit Heerenveen. In maart verhuist ze naar Workum, maar is wel van plan om ook nog in Hindeloopen actief te blijven. „Het is een ontzettend leuk stadje.” Toeristen verblijven veelal op campings of boten, in het aandoenlijke haventje. „En je hebt bed en breakfasts.” Ze toont een Likhús (lik is Hindeloops voor klein), dat ook te huur is. ,,Een Likhús was oorspronkelijk een huisje in de tuin. Als de man de zee op ging, trok de rest van het gezin zich terug in die huisjes.''

Japanse toeristen zijn er dezer dagen niet te vinden, maar een Duitse familie kan prima verwoorden waarom Hindeloopen zo mooi is. ,,Wij gaan hier altijd heen. Het is een schattig stadje met al die kleine straatjes.”

Oorspronkelijk bericht: Telegraaf - Zander Lamme

Gepubliceerd: zondag 7 februari 2016

Overige nieuwsberichten