Miljoenennota en salderingsregeling: ‘Eigenaren zonnepanelen profiteren flink’

Miljoenennota en salderingsregeling: ‘Eigenaren zonnepanelen profiteren flink’

Vanwege de oorlog in Oekraïne en de oplopende energieprijzen, heeft Kabinet Rutte 4 eerder dit jaar besloten om de elektriciteitsbelasting te verlagen. Vanaf 1 januari 2023 wordt deze elektriciteitsbelasting weer hoger.

Door deze maatregel mogen mensen met zonnepanelen op hun dak weer meer salderen bij de energieleveranciers (verrekenen van de terug geleverde stroom met de energierekening) en dat is gunstig.

Om aan het Klimaatakkoord te voldoen heeft de Nederlandse regering sinds 2016 de elektriciteitsbelasting juist verlaagd (met 5,23 eurocent per kWh); in 2016 zelfs met 16%!!), om de overstap naar duurzame (en vaak elektrische)alternatieven voor verwarming makkelijker te maken. De belasting op aardgas is juist hoger geworden (5,23 eurocent per m3).

Door de hoge energieprijzen heeft kabinet Rutte 4 de energiebelasting in de eerste schijf zelfs nog verder verlaagd( naar 3,679 eurocent per kWh). Het kabinet was voornemens om volgend jaar nog eens een tijdelijke verlaging in te voeren, maar deze gaat niet meer door vanwege het aangekondigde prijsplafond voor stroom en gas op Pr Prinsjesdag. Een prijsplafond wil zeggen dat de consument een maximale prijs voor stroom en gas betaald. De rest van de energiekosten neemt de overheid op zich. Het kabinet heeft 5.422 miljoen euro gereserveerd om de kosten hiervoor te dragen. Er is hierdoor geen geld beschikbaar voor de oorspronkelijke verlaging van de energiebelasting.

Dit aangekondigde prijsplafond is voor eigenaren met zonnepanelen heel erg gunstig. Doordat de energiebelasting op stroom de laatste paar jaren steeds lager werd, zag deze groep hun voordelen met de salderingsregeling steeds minder worden. Maar de energiebelastingcomponent wordt in 2024 bijna 2 keer zoveel als in 2023. Hierdoor wordt een deel van de verwachte daling van de elektriciteitsprijs gecompenseerd. Omdat de eigenaren van zonnepalen in 2023 en 2024 voor 100% mogen salderen, is de terugverdientijd relatief kort (zo’n 7 jaar of minder). Door het aangekondigde prijsplafond betalen eigenaren van zonnepanelen een lagere prijs voor de stroom die zij nog moeten betalen, nadat de verrekening van het verschil tussen de terug geleverde stroom en de gebruikte stroom heeft plaatsgevonden. Dat gaat deze eigenaren dus flink schelen in de portemonnee!

Rob Jetten, de Minister voor Klimaat en Energie, besloot in mei van dit jaar ook nog dat de afbouw van de salderingsregeling uitgesteld gaat worden tot 1 januari 2025. Daarna krijgen eigenaren van zonnepanelen snel minder voordelen en vanaf 1 januari 2031 kan er niet meer gesaldeerd worden. Toch hoeven eigenaren van zonnepanelen niet te vrezen. Volgens TNO gaat deze afbouw van de salderingsregeling niet ten koste van de terugverdientijd op de zonnepanelen, dat blijft ongeveer gelijk: zo’n 7 jaar of minder.

Een prijsplafond lijkt een mooie oplossing, in ieder geval voor eigenaren van zonnepanelen. Maar de consumenten die (deels) van het gas af zijn en verduurzaamd hebben en niet in het bezit zijn van zonnepanelen worden met deze maatregel hard geraakt. Zij zijn door de verduurzaming meer elektriciteit gaan gebruiken, maar worden voor de hogere stroomrekening dus niet gecompenseerd. De consument die niet verduurzaamd heeft wordt wel gecompenseerd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *