Galerie ZoFier in Leeuwarder Courant

Galerie ZoFier is verhuisd van Nieuweschoot naar Workum. Daar krijgt zij er bovendien een zusje bij aan het Súd, waar iedereen een spijker kan huren.

Het was afgelopen weekeinde druk aan de Aldewei in Workum. Galerie ZoFier opende er haar deuren  en dat trok honderden bezoekers.

Galeriehoudster Alice Brouwer had het er zo druk mee, dat ze nauwelijks aan haar speech toekwam. En ze had toch genoeg te vertellen.

Brouwer huurt het voorhuis en de galerieruimte, en heeft daarmee een vergelijkbare omvang als eerder in Nieuweschoot. In een aantal ruimtes op de begane grond en de eerste verdieping toont ze uitgebreid het werk van een aantal van haar vaste kunstenaars: Douwe Elias, Maike van der Kooij, Corry Kooy, Klaas Werumeus Buning, Dinie Boogaart en Anton ter Braak.

Kunstverzamelaars

Het afgelopen jaar experimenteerde Brouwer al met een pop-up expositie in Hindeloopen. ,,Daar ga ik vanaf september weer mee verder. Ik ben nu bezig een lijst op te stellen van mooie panden in de provincie, die tijdelijk leeg staan en waar ik gebruik van kan maken.’’

Voor het zover is, richt ze haar aandacht eerst op ZoFier-Zusje, verderop in Workum. Aan het Súd huurt ze in de zomermaanden een pand dat eerder in gebruik was als galerie.

,,Mensen kunnen hier een spijker of sokkel huren, vanaf 40 euro. Dit geld krijgen ze terug als ze hun bijdrage verkopen, het wordt verrekend met de commissie. Rijp en groen kunnen hier naast elkaar hangen. Amateurs die hun werk eens willen laten zien aan het publiek, zijn welkom. Maar ook kunstverzamelaars die werk willen verkopen.’’

In Nieuweschoot probeerde ze dit concept ook al eens uit, maar dan slechts een weekeinde. ,,Het was toen een enorm succes. Maar de vaste kunstenaars moesten tijdelijk wijken en dat is toch moeilijk in te passen in mijn eigen galerie.’’

In ZoFier-Zusje mag het ingestuurde werk langer hangen: in juni/juli of in augustus/september. ,,Als je snel iets verkoopt, kun je weer iets anders ophangen. Die spijker heb je immers gehuurd.’’

Jubileum

En dan valt er nog een jubileum te vieren: in mei bestaat ZoFier tien jaar. Vanaf 1 mei is de beeldentuin open. Vanaf 13 mei vindt zowel binnen als buiten de jubileumtentoonstelling plaats. ,,Met alle vaste kunstenaars.’’ Freek de Jonge verricht op 15 mei de officiële opening, in de tuin.

LC 30.03.2016, door Gitte Brugman

Gepubliceerd: woensdag 30 maart 2016

Overige nieuwsberichten