‘Hait en mem’ Elings naar Paleis Soestdijk

Leeuwarder Courant, 17 maart 2017

SOEST.  Met zijn schilderij Mijn vader had Alzheimer is Hendrik Elings uit Sint Annaparochie een van de vijftig kanshebbers op de eerste Nederlandse Portretprijs.

Voor het eerst wordt in juni een winnaar bekendgemaakt van de Nederlandse Portretprijs. De stichting met dezelfde naam heeft als doel de nationale portretkunst onder de aandacht te brengen en te stimuleren. Want ,,wie kent niet namen als Frans Hals, Rembrandt en Vermeer’’, aldus de website.
  De initatiefnemers hebben de competitie opgezet naar Brits model. De BP Portrait Award is sinds de jaren tachtig uitgegroeid tot een prestigieuze prijs, die vorig jaar 2557 inzendingen uit tachtig landen trok. De expositie in de National Portrait Gallery is een publiekstrekker waar jaarlijks 330.000 mensen op afkomen.
  De Nederlandse stichting organiseerde eerder twee edities ter promotie van het portret onder de naam Weekend van het portret. Voor de huidige competitie mochten kunstenaars maximaal drie werken (tekenen, schilderen, beeldhouwen) insturen. De jury ontving bijna 900 werken. Na een eerste selectie waren er ongeveer 120 werken over. Hendrik Elings uit Sint Annaparochie was toen nog in de race met drie schilderijen uit de serie Hait... portret van een hemd, die onlangs te zien was in de Galerij (van de Lawei) in Drachten.
  Woensdag vonden er opnieuw selecties plaats, waarna nog vijftig werken overbleven. Deze worden vanaf 23 maart geëxposeerd in Paleis Soestdijk. Op 14 juni zal de jury onder leiding van kunsthistoricus en portretdeskundige Rudi Ekhart bekendmaken wie de eersten zijn die de Nederlandse Portretprijs winnen in de verschillende categorieën. Er wordt bovendien een aanmoedigingsprijs uitgereikt, en het publiek mag een winnaar kiezen.
  ,,Hait en mem komme nou tegaar in Soestdijk.’’ Vooral zijn moeder zou dit geweldig hebben gevonden, zegt Elings. Haar portret staat op de achterkant van het geselecteerde doek Mijn vader had Alzheimer. Door een schildering op de achterzijde zoog het doek de verf op. ,,Dy ferdwynt hest in ’t doek. Dat waar ’n mooie toefoeging an ’t werk.’’
  Een uitleg over zijn werkwijze en het verhaal bij zijn werk heeft Elings net ingeleverd. Het komt in de catalogus te staan, die bij de expositie verschijnt.

Soest - Paleis Soestdijk: vr t/m zo 11-17 u, 23 maart t/m 15 juli
www.portretprijs.nl, www.paleissoestdijk.nl

Gepubliceerd: zaterdag 18 maart 2017

Overige nieuwsberichten