De hometrainer, het ultieme fitnessapparaat?

De hometrainer, het ultieme fitnessapparaat?

Lees hier over de hometrainer. Door de jaren heen heeft de hometrainer zich bewezen. Tevens zijn er door de tijd verschillende modellen hometrainers op de markt gekomen, in deze tekst aandacht voor de meest gangbare modellen. Daarbij is in deze tekst te lezen welke trainingsdoelen er zijn, en hoe je efficiënt kan trainen om die doelen te bereiken.

Een multifunctioneel fitnessapparaat

Dat fietsen een gezonde beweging is, staat vast. Fysiotherapeuten en cardiologen gebruiken hometrainers in hun praktijk, en dat zijn de mensen die ver doorgeleerd hebben over het menselijk lichaam. Hometrainers worden ook gebruikt om te revalideren en in de wereld van de geriatrie. Als er een gezonder fitnessapparaat bestond, dan stond dat wel in de praktijkruimte, maar overduidelijk hebben de artsen een voorkeur om de patiënt te laten fietsen. Blessures en letsel als gevolg van trainen met een hometrainer, komen dan ook amper voor. Een belangrijke reden is, het lichaam krijgt geen schokken te verdragen. Anders dan bij hardlopen en joggen hoeft het lichaam niet te landen wat erg belastend is voor de enkels, knieën, onderrug en in mindere mate de heupen. De hometrainer is daarom ideaal als je kampt met obesitas en artrose. Aangezien hometrainers veelvuldig door topsporters worden gebruikt, is het te omschrijven als een multifunctioneel fitnessapparaat.

Verschillende modellen hometrainers

Omdat er verschillende trainingsdoelen zijn, zijn er verschillende modellen hometrainers. Naast het standaard model wat helemaal compleet is met tal van meters, is de kale spinfiets populair. Het standaard model heeft een display met een timer, calorieteller, hartslagmeter, en andere meters zoals wattage en afgelegde afstand. Soms geeft de standaard hometrainer het aantal omwentelingen aan, en luxe modellen hebben Bluetooth. Dan is de hometrainer te koppelen aan een tablet, daar kun je de trainingsresultaten mee bijhouden en virtueel een parcours afleggen. Je moet dan denken aan het laatste stuk van een Tour du France etappe of een rit door een stad. Daarentegen heeft de spinfiets weer het voordeel van een vliegwiel, hierdoor heb je tijdens het trappen geen dood punt. De spinfiets wordt ingezet tijdens groepstrainingen, de zogeheten spinning clinics, waarbij je veel met de regelbare weerstand doet afgewisseld met op de pedalen staan en terug gaan zitten. Bij de standaard hometrainer zet je de weerstand meer vast, en blijf je tijdens het trainen op het zadel zitten. Andere gangbare modellen hometrainers zijn de recument wat het idee geeft van een ligfiets, en de airbike waarbij de armen meebewegen.

De trainingsdoelen bepaal je ten alle tijde zelf

De hometrainer is voor iedereen. Jong, oud, man, vrouw, daadwerkelijk iedereen kan trainen op de hometrainer en daarbinnen doelen bereiken. Een voorbeeld van een trainingsdoel staat al een beetje in deze tekst bij de passage dat het lichaam tijdens trainen op de hometrainer geen schokken te verduren krijgt. Als je kampt met obesitas dan is trainen met een hometrainer ideaal. Het belangrijkste instrument is dan de timer, hoe lang kun jij een inspanning leveren? Het is beter om een uur per dag op de hometrainer te zitten dan om de paar dagen een half uur. De training is goed te combineren met een dieet, en m.b.v. de hartslagmeter trainen werkt zeer efficiënt. Een andere trainingsdoel is meer uithoudingsvermogen verkrijgen. Hiervoor zijn verschillende methodes, en één methode staat ook al in deze tekst en dat is spinning clinics gaan volgen. Andere manieren zijn ook met de hartslagmeter, en hoe dat werkt is makkelijk online te vinden. De hometrainer wordt ook ingezet tegen stramheid. Als je een beweging hebt gemaakt die je niet gewend bent, de dag daarna fiets je de spierstijfheid weg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *