Terug naar overzicht

Natasja Bennink


Het past bij de tijd om de vrouw allerlei 'rolmodellen' toe te kennen; de vrouw als moeder, als minnares, als carrièremaakster, als femme fatale... maar een rol blijft een rol. En achter die rol schuilt de echte vrouw. Daar is beeldhouwster Natasja Bennink (1974) met een nietsontziend oog naar op zoek. Naar de vrouw die los staat van de plicht tot schoonheid, die tot in de diepste krochten van zichzelf afdaalt, op zoek naar haar ware ik.

Bennink geeft haar vorm in beelden die afrekenen met de mediamieke iconografie van vandaag en daarmee een authentiek soort eerlijkheid in het leven roepen. Ze laat zich niet misleiden door de uiterlijke verschijning van haar modellen. In een rauwe, vrijgevochten toets zet ze hen neer, met een zo onthutsende directheid dat een nieuwe, ontroerende schoonheid ontstaat. Bennink ontmaskert hun innerlijke verzet, hun angsten, hun intimiteit en ze raakt daarmee hun vitaliteit.

In aanmerking genomen dat Natasja Bennink nog jong is, wordt duidelijk dat zich hier een uitzonderlijk, vroegrijp beeldhouwtalent aandient. Na haar opleiding aan de Minerva Academie in Groningen verdiepte de kunstenares haar vakkennis en vaardigheden aan de Academie voor Beeldende Kunst in Athene.