Cyber security belang & dreigingen

Cyber security belang & dreigingen

Wat is cyberbeveiliging?

Cybersecurity is het beveiligen van netwerken, systemen en andere digitale infrastructuur tegen kwaadwillende aanvallen. Nu de schade door cybercriminaliteit tegen 2021 naar verwachting meer dan €6 miljard zal bedragen, is het geen wonder dat banken, technologiebedrijven, ziekenhuizen, overheidsinstanties en zowat elke andere sector investeren in een cyberbeveiligingsinfrastructuur om hun zakelijke praktijken en de miljoenen klanten die hen vertrouwen te beschermen met hun gegevens. Het betreft immersvitale data van vele klanten, van particulieren tot aan grote bedrijven. Het laatste wat men wilt is dat dit soort belangrijke data in de handen komt van de verkeerde persoom of organisaties. De gevolgen kunnen voor alle partijen desastreus zijn. Klanten zullen de organisatie nietlamger vertrouwen en overstappen naar een ander. Bedrijven die er slachtoffer van zijn geworden kunnen dermate grote verliezen lijden dat faillissementen erop kunnen volgen, het is helaas wel vaker dan eens gebeurd op deze manier, overal ter wereld.

Wat is de beste cyberbeveiligingsstrategie?

Een sterke beveiligingsinfrastructuur omvat meerdere beschermingslagen die verspreid zijn over de computers, programma’s en netwerken van een bedrijf. Met cyberaanvallen die elke 14 seconden plaatsvinden, moeten firewalls, antivirussoftware, antispywaresoftware en hulpprogramma’s voor wachtwoordbeheer allemaal in harmonie werken om verrassend creatieve cybercriminelen te slim af te zijn. Met zoveel op het spel, is het niet overdreven om te denken dat cyberbeveiligingstools en experts fungeren als de laatste verdedigingslinie tussen onze meest vitale informatie en digitale chaos.

Soorten cyberaanvallen

Cyberaanvallen zijn er in alle soorten en maten. Sommige kunnen openlijke ransomware-aanvallen zijn (het kapen van belangrijke zakelijke producten of tools in ruil voor geld om ze vrij te geven), terwijl andere geheime operaties zijn waarbij criminelen een systeem infiltreren om waardevolle gegevens te verzamelen die pas maanden later worden ontdekt. Criminelen worden sluwer met hun kwaadwillende daden en hier zijn enkele van de basistypen cyberaanvallen die elke dag duizenden mensen treffen.

Malware

Malware wordt gebruikt om kwaadaardige software te beschrijven, waaronder spyware, ransomware en virussen. Het maakt meestal inbreuk op netwerken via een kwetsbaarheid, zoals het klikken op verdachte e-maillinks of het installeren van een risicovolle applicatie. Eenmaal binnen een netwerk kan malware gevoelige informatie verkrijgen, meer schadelijke software door het hele systeem produceren en zelfs de toegang tot vitale bedrijfsnetwerkcomponenten blokkeren (ransomware).

Phishing

Phishing is het verzenden van kwaadaardige communicatie (meestal e-mails) die zo is ontworpen dat deze afkomstig is van gerenommeerde, bekende bronnen. Deze e-mails gebruiken dezelfde namen, logo’s, bewoordingen, enz. als een bedrijf om bepaalde vermoedens te laten verdwijnen en slachtoffers ertoe te brengen op schadelijke links te klikken. Zodra er op een phishing-link wordt geklikt, hebben cybercriminelen toegang tot gevoelige gegevens zoals creditcard-, sociale zekerheid- of inloggegevens.

Man-in-the-middle-aanval

Man-in-the-Middle aanvallen vinden plaats wanneer criminelen het verkeer tussen een transactie met twee partijen onderbreken. Criminelen kunnen zichzelf bijvoorbeeld tussen een openbare wifi-verbinding en het apparaat van een persoon plaatsen. Zonder een beveiligde wifi-verbinding kunnen cybercriminelen soms alle gegevens van een slachtoffer inzien zonder ooit gepakt te worden.

Zero-day-aanval

Zero-day-aanvallen komen steeds vaker voor. In wezen vinden deze aanvallen plaats tussen een aankondiging van een netwerkkwetsbaarheid en een patchoplossing. In naam van transparantie en beveiliging zullen de meeste bedrijven aankondigen dat ze een probleem hebben gevonden met hun netwerkveiligheid, maar sommige criminelen zullen deze gelegenheid aangrijpen om aanvallen uit te voeren voordat het bedrijf met een beveiligingspatch kan komen.

Basisprincipes van cyberbeveiliging

Een meerlaagse cyberbeveiligingsaanpak is de beste manier om een ​​ernstige cyberaanval te dwarsbomen. Een combinatie van firewalls, software en een verscheidenheid aan tools helpt malware te bestrijden die alles kan beïnvloeden, van mobiele telefoons tot wifi. Hier zijn enkele manieren waarop cybersecurity-experts de aanval van digitale aanvallen bestrijden.

AI voor beveiliging

AI wordt gebruikt in cyberbeveiliging om een ​​breed scala aan kwaadaardige cybercriminaliteit te dwarsbomen. Beveiligingsbedrijven trainen kunstmatige-intelligentietools om datalekken te voorspellen, in realtime te waarschuwen voor phishing-pogingen en zelfs social engineering-scams aan de kaak te stellen voordat ze gevaarlijk worden.

Beveiliging tegen malware

Beveiliging tegen malware is tegenwoordig zeker een van de belangrijkste problemen (en dat zal ook zo blijven naarmate kwaadaardige software evolueert). Een antivirussoftwarepakket is nodig om elke verdachte activiteit te bestrijden. Deze pakketten bevatten meestal tools die alles doen, van het waarschuwen voor verdachte websites tot het markeren van potentieel schadelijke e-mails.

Mobiele beveiliging

Mobiele telefoons zijn een van de apparaten met het meeste risico voor cyberaanvallen en de dreiging neemt alleen maar toe. Apparaatverlies is de grootste zorg onder cybersecurity-experts. Het kan gevaarlijk zijn om onze telefoons achter te laten in een restaurant of achterin een ritje met een taxi. Gelukkig zijn er tools die elk gebruik van mobiele telefoons blokkeren (of meervoudige wachtwoorden invoeren) als dit incident zich voordoet. Applicatiebeveiliging wordt ook een ander groot probleem. Om mobiele apps te bestrijden die te veel rechten vragen, trojaanse virussen introduceren of persoonlijke informatie lekken, wenden experts zich tot cyberbeveiligingstools die verdachte activiteiten waarschuwen of helemaal blokkeren.

Webbrowserbeveiliging en de cloud
Browserbeveiliging is de toepassing voor het beschermen van met internet verbonden netwerkgegevens tegen inbreuken op de privacy of malware. Anti-virus browser tools omvatten pop-up blockers, die spam, verdachte links en advertenties simpelweg waarschuwen of blokkeren. Meer geavanceerde tactieken zijn onder meer tweefactorauthenticatie, het gebruik van op beveiliging gerichte browserplug-ins en het gebruik van gecodeerde browsers.

Wi-Fi-beveiliging
Het gebruik van openbare wifi kan u kwetsbaar maken voor een verscheidenheid aan de reeds eerder besproken man-in-the-middle-cyberaanvallen. Om u tegen deze aanvallen te beschermen, raden de meeste cybersecurity-experts aan om de meest up-to-date software te gebruiken en om met een wachtwoord beveiligde sites die persoonlijke informatie bevatten (bankieren, sociale media, e-mail, enz.) te vermijden. De meest veilige manier om u te beschermen tegen een cyberaanval op openbare wifi, is ongetwijfeld het gebruik van een virtueel particulier netwerk (VPN). VPN’s creëren een veilig netwerk, waar alle gegevens die via een Wi-Fi-verbinding worden verzonden, worden gecodeerd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *