Terug naar overzicht

Ton Dubbeldam


The last Performance

De “Meer Mata Hari” tentoonstelling bij Galerie Zofier nodigt kunstenaars uit tot een eigen, persoonlijke benadering. De in Leeuwarden geboren Greta Zelle spreekt honderd jaar na haar sterfdag nog altijd tot de verbeelding, ook die van mij. Niet zozeer de persoonlijkheid van deze exotische danseres, maar de indruk die zij wist over te brengen op vele bezoekers tijdens haar optredens boeit me. Zij was een fenomeen voor vriend en vijand. Door de Franse krijgsraad beschuldigd van spionage en hoogverraad eindigde haar leven tragisch voor het vuurpeloton.

In mijn schilderij probeer ik het fenomeen Mata Hari wederom tot leven te brengen als hedendaags verleidelijk mysterie. Ik kan mij niet identificeren met haar, ik leef ruim honderd jaar later, maar ik probeer in mijn fantasie een soort van “Oh, la, la!” in de broeierige club-sfeer, het gevoel van weleer, wederom op te roepen…. Ruim honderd jaar later een eerbetoon in vergeelde  ansichtkaartkleuren, voor deze -niet vergeten- bijzondere vrouw.

Groningen, 25 januari 2018.
Ton Dubbeldam

 

In zijn 34-jarige schilderscarriere heeft Ton Dubbeldam een geheel eigen stijl ontwikkeld met een combinatie van realisme, impressionisme, pointillisme en luminisme. Hij schildert een wereld vol vorm, kleur en licht in een aangenaam ritme. Figuratief en abstract tegelijkertijd. De versmelting van deze twee tegenpolen heeft Dubbeldam na jarenlang experimenteren en gestaag doorwerken tot zijn handelsmerk gemaakt. Het is deze specifieke stijl die de visuele wereld verbindt met zijn eigen beleving.

De onderwerpkeuze is divers; noordelijk licht versus het warme en kleurrijke Mediterrane licht, maar ook het extravagante leven van de rich & famous versus het intieme licht in de natuur.

Ton Dubbeldam heeft in 34 jaar tijd een imposant oevre opgebouwd in binnen- en buitenland. In de USA exposeert Ton o.a. in Key West, Carmel-by-the-Sea, Watch Hill en Milwauki.