Terug naar overzicht

Sam Drukker


Sam Drukker is in 1957 in Goes geboren. Vanaf 1977 volgde hij de Academie voor Beeldende Kunsten Minerva in Groningen en had o.a. les van Matthijs Röling en Ben van Voorn. Daarnaast volgde hij de lerarenopleiding Ubbo Emmius in Groningen.

Vanaf 1984 woont en werkt hij in Parijs. In 1990 begint hij met lesgeven aan de Wackers Academie in Amsterdam. Sinds 1997 woont hij afwisselend in Barcelona en Amsterdam. 

In 1996 heeft hij op verzoek van de Rijksvoorlichtingendienst een portret van Koningin Beatrix gemaakt. Een imposante lijst van tentoonstellingen en enkele monografieën staan op zijn naam. 

Op 5 november 2010 is Sam Drukker gekozen tot kunstenaar van het jaar 2011. De bekendmaking en uitreiking vond plaats in de Hermitage in Amsterdam. Op de tweede plaats eindigde Titia Ex, gevolgd door Erwin Olaf. 

 

Het centrale thema in het werk van Sam Drukker is de mens. De portretten zijn vaak ten voeten uit en op groot formaat geschilderd. hij heeft als één van de opmerkelijkste hedendaagse figuratieve schilders een geheel eigen en unieke stijl ontwikkeld. Deze stijl kenmerkt zich door een afwisseling van breed en virtuoos geschilderde partijen met schetsachtige verfstreken die soms dik, soms flinterdun zijn en met vaak hele onbewerkte delen van de ondergrond. Voor de ondergrond gebruikt hij naast schilderslinnen en paneel ook oud zeildoek of oude markiezen waarbij oorspronkelijke beschadigingen of verkleuringen meedoen in de compositie en onderdeel worden van het eindresultaat. Sam Drukker is bij uitstek een schilder die altijd weer op zoek is naar noviteiten.