Terug naar overzicht

Reinder Ourensma


Reinder Ourensma (1952)

Met een zekere regelmaat trekt Reinder Ourensma naar Ierland om daar de pure, soms barre werkelijkheid op zich te laten inwerken. Al rondtrekkend ondergaat hij daar dan de schoonheid, de mystiek van het oeroude Keltische Landschap en wordt geraakt, ontroerd of er komt een gevoel van euforie in hem op. Deze reizen leveren hem de inspiratie om thuis in alle rust zijn indrukken te verwerken in poëtische schilderijen. Maar sinds kort is hij ook naar dit soort momenten en plaatsen op zoek in zijn meer nabije omgeving, in Friesland.

Vol passie en precisie geeft hij zijn landschappen weer. Tot in de kleinste details worden structuren van oude keien en stenen weergegeven. Ze worden tastbaar en voelbaar door het gebruik van heldere kleuren en nuances. De zee, de rand van de wereld, speelt vaak als een serene achtergrond mee. Het land zelf, gekenmerkt door welig groeiend gras en mos, schildert hij met het grootste geduld, waarbij valt op te merken dat dit niet slechts geschilderd is, maar lijkt alsof het door hemzelf is geplant.

De sfeer in zijn werk is er een van verstilde schoonheid. Je hoort de stilte, je ruikt het gras. Er heerst harmonie en verwondering. De verwondering van de eenvoud, de verwondering over het pure bestaan. Zelden is een kunstenaar in staat om zo de naakte schoonheid van zijn ervaringswereld neer te zetten. Een wereld ontdaan van effecten en verleidingen. Hij toont grote moed door te kiezen voor de eenvoud, er staat niets teveel op het paneel. Staande voor zijn werk gaat de geoefende kijker anders ademen en het kan zijn dat je wegglijdt in een meditatie onder de invloed van de landschappen van zijn ziel.

Op 13 december 2009 kreeg Reinder Ourensma de "Lorenzo il Magnifico Award" uitgereikt tijdens de slotmanifestatie van de 7e internationale Biënnale voor hedendaagse kunst in Florence. Naar het oordeel van de internationale jury, bestaande uit kunstcritici en historici, bewijst Reinder met zijn landschappen dat, tussen een overvloed aan digitale kunst en installaties, de figuratieve schilderkunst ook nog helemaal tot de hedendaagse kunst behoort. Reinder kreeg voor zijn 'exquisite' en 'incredably amazing work' de eerste prijs in de categorie schilderen.

Reinder Ourensma winnaar Schilderen Biënnale 2009 in Florence