Terug naar overzicht

Maike van der Kooij

Tentoonstelling 12 oktober t/m 11 november 2018

Maike van der Kooij woont in ’t Waar en werkt in de stad Groningen.

Haar opleiding kreeg zij aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in haar geboorteplaats Den Haag. Na een aantal jaren als tekendocent in het voortgezet onderwijs werkzaam geweest te zijn, is zij vanaf1983 schilder.

Sinds 1987 woont ze in Groningen; daar werd ze direct gegrepen door het wijde, imponerende landschap. Vaak werkt ze op locatie; ze neemt daarbij de essentie van het landschap in zich op en legt deze vast in snelle, rake schetsen. Daarbij heeft ze oog voor kortstondige momenten die je soms tegenkomt en die verdwenen zijn voor je ernaar kunt grijpen. Deze notities, soms aangevuld met foto’s, worden in haar atelier vertaald in schilderijen.

Ze maakte een aantal reizen buiten Europa, w.o. Algerije en Japan. In het laatste land gaf ze lezingen en workshops en leerde ze van een oude meester hoe het is te werken met gewassen inkt volgens de Japanse traditie.

In de loop der jaren ontwikkelde ze haar specifieke stijl: een expressief, beweeglijk handschrift en een verfhuid die soms schraal, dan weer pasteus geschilderd is. De schilderijen worden niet ‘aus einem guss’ gemaakt, maar vinden pas na langere tijd hun definitieve vorm.

Maike van der Kooij exposeert met regelmaat bij verscheidene galeries in binnen- en buitenland. In 2009 had ze een solo expositie bij het Noordelijk Scheepvaart Museum in Groningen met maritieme werken,  waarvan een deel geschilderd is tijdens een reis op een vrachtschip.

Haar werk treft men aan bij particulieren en kunstverzamelaars, maar is ook aangekocht door bedrijven zoals Philips, de NAM, de IB.Groep

Een overzicht van haar werk vindt men in het boek ‘Landschappen’ van Han Drijvers. Ook zijn er schilderijen opgenomen in het boek ‘Land, lucht en water, Nederland gezien  door het oog van zijn schilders’, door Laurent Felix-Faure.

Publicaties treft men aan in diverse dagbladen en tijdschriften.