Terug naar overzicht

Hendrik Elings


Hendrik Elings is als schilder een product van de in het noorden van het land nog zo diep gewortelde traditionele, ambachtelijke en figuratieve schilderkunst. Met het oog van iemand met de spreekwoordelijke ‘Friese nuchterheid’ neemt hij zijn omgeving met een geheel eigen, relativerende knipoog waar.

De schilderijen van Hendrik Elings verwonderen. Zijn portretten ogen zelfverzekerd; tegelijkertijd zijn ze bijna ontgoochelend weerloos. In zijn dierstudies lijkt deze weerloosheid juist zo vanzelfsprekend. "Van dat kwetsbare en ongegeneerde van dieren kunnen we als mens nog het een en ander opsteken", aldus Hendrik Elings.

Met een ingetogen palet, een losse penseelstreek en Friese eerlijkheid geeft hij op een ontroerende en persoonlijke wijze uiting aan een herkenbaar stukje van onszelf. Tegelijkertijd moet een schilderij ook de andere kant laten zien. "Je schildert niet alleen om de wereld om je heen te bevestigen, maar ook om mensen, en jezelf natuurlijk, een andere kijk op de dingen voor te houden."

Hait, portret van een hemd

Mensen: Hendrik Elings