Terug naar overzicht

Douwe Elias


Douwe Elias werd geboren in 1952 in Leeuwarden. Van 1974 tot 1979 volgde hij een opleiding aan de Academie Minerva in Groningen. Sinds 1985 woont hij in Franeker.

Hij benadert de schilderkunst vooral vanuit de liefde voor het metier. Hij houdt van de eigenschappen van de verschillende verfsoorten en kleuren. Deze fascinatie is bepalend voor zijn werkwijze. Hij is een echte schilder; hij werkt met verf, hij goochelt niet, frunnikt niet, maar werkt breeduit om de verwijzing naar de zichtbare werkelijkheid er met vaart op te krijgen. Hij zet het fond wel eens aan, gebruikt contrasterende onderschilderingen, waardoor vreemde sferen opgewekt worden om een verhevigde dieptewerking te verkrijgen en zorgt voor allerlei andere effecten. De illusie van, de associatie met de werkelijkheid lijdt niet onder die effecten, maar wordt erdoor versterkt. Zelfs de eigenzinnige detaillering, waardoor het kenmerkende Douwe Elias-beeld bereikt wordt, doet niets af aan dit illusionistische gehalte. De eigengereidheid van detaillering is vooral het gevolg van de variatie in de textuur, een variatie die nu eens ondersteund dan weer tegengegaan wordt door opvallende kleuraccenten.

De mensen in het werk van Douwe Elias worden duidelijk getypeerd, hoewel elk gezicht toch een mysterie blijft. Iedere lijn heeft een functie, en lichtval en schaduw bepalen de compositie. De laatste jaren vormen o.a. zwakbegaafde kinderen een onderwerp voor de schilderijen. Andere onderwerpen zijn: portretten, landschappen, stadsgezichten, (café-)interieurs en het uitzicht vanuit zijn atelier.

Zijn manier van schilderen lijkt snel, spontaan en soms zelfs overrompelend. Door een geraffineerd spel met het licht en het onderwerp ontstaat er een zekere dramatiek. Douwe Elias heeft een zeer herkenbare eigen stijl ontwikkeld en wordt niet beïnvloed door modieuze stromingen. Hij baseert zich op de goede oude schilderkunst, op de traditie die hij niet moedwillig wil vernieuwen, maar waar hij wel een persoonlijke stempel op wil drukken.