Terug naar overzicht

Daan Oude Elferink


Verval laat de verbeelding spreken

Je zult verbaasd zijn als je weet wat mensen achterlaten. De reden is vaak onbekend. Prachtige villa’s, nog volledig ingericht, maar alles verborgen onder het stof, ziekenhuizen waar de dossiers van patiënten in de gangen slingeren, theaters en danszalen waar mensen lang geleden heen gingen voor hun plezier en vermaak en kastelen waar het familie-fotoalbum nog onder het stof in de kast staat.  Herinneringen van wat ooit was…

Hoe leefden deze mensen vroeger? Waarom is het verlaten? Wat is er allemaal gebeurd? In de loop der tijd is de natuur het weer aan het overnemen en binnen vergaat alles met het verstrijken van de jaren. Waar je in eerste instantie een puinhoop ziet en de stank van schimmels en verval overheersend is, kun je, als je met andere ogen kijkt, een adembenemende schoonheid vinden.

Met mijn werk neem ik je graag mee naar de wereld achter de bordjes ‘verboden toegang’ en achter dichtgetimmerde ramen en deuren. De prachtige wereld van verboden, verlaten en vervallen zoals ik die zie.

Hieronder enkele filmpjes met Daan Oude Elferink:

Dit is deel 1 van AVRO Kunstuur uit maart 2013:

 Dit is deel 2 van AVRO Kunstuur. Hier wordt gefilmd galerie ZoFier:

 

Dit is de veiling van het werk dat ZoFier samen met Daan Oude Elferink heeft gedoneerd aan Stichting Help Direct, februari 2013: